4-7 Aralık 2021 tarihlerinde Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi 15 Temmuz Konferans Salonu'nda Mebruke Tuncel eşsiz çalışmaları ile göz doldurdu.
Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Başar, Yönetim Kurulu Üyelerimiz İrfan Çimen ve Burçak Akbalık, Mebruke Tuncel Minyatür Sergisini Ziyaret Etti.
Yusuf Yıldırım Kaleminden Mebruke Tuncel Minyatür Sergisi
"Kayserilioğlu sülalesinden, Nuri Kayserilioğlu ile Hayat Kayserilioğlu’nun kızıdır. Eşi Haluk Tuncel de bir Karamanlı iş adamıdır; aile büyükleri, 1940’larda İstanbul’a taşınarak iş hayatına atılmıştır. Mebruke Hanım, okullu bir sanatçı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu. Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde de yüksek lisans yapmış. İstanbul’un gözde mekanlarından Suadiye’de -şimdilerde salgından dolayı kapalı olsa da- bir sanat atölyesi var.
Üç yıldan beri Karaman’da bir Yunus Emre sergisi açmak, vazgeçemediği hayali idi ve o hayali de Yunus Emre yılında gerçekleştirdi. Sergi, Yunus Emre’nin evrensel düşüncelerini simgeleyen minyatür, tezhip, pastel, kolaj ve ahersiz japon kâğıdı teknikleriyle yapılmış 30’u aşkın tablodan oluşmakta. Kronolojik ve temalı düzenlenen serginin ilk tablosu, Selçuklu mirasının izleri konuludur. Karamanoğlu Mehmet Bey’in Türkçe Fermanı da serginin ana tablolarından. Tuncel, çoğunlukla genç betimlenen Yunus Emre’yi bu kez daha farklı yorumlayarak derin bakışlı, erdemli insan ve koca aşık kimliğiyle portreye almış. Sergideki tabloların çoğunluğu Yunus Emre’nin felsefi düşüncesini ve ilahi aşkını simgeliyor. Serginin son resmi, “İbret” tablosudur. İbrette, mezar taşlarını seyre dalmış ve bu dünyanın geçiciliğini düşünen Yunus Emre betimlemesi var."