• Hesabım

Geleneksel Türk Sanatlarında Ustalaşmış Karamanlı Sanatçımız Mebruke Tuncel İyi Ki Doğmuş

Geleneksel Türk Sanatlarında Ustalaşmış Karamanlı Sanatçımız Mebruke Tuncel İyi Ki Doğmuş

Sanatçı toplumsal sorunları, çıkmazları ortaya koyup paylaşıma açandır. Yaşanan dünyadaki haksızlıkları, zulümleri, soykırımları din, dil, ırk, cinsiyet, canlı ayrımı yapmadan tuvaline, şarkı sözlerine, kitaplarına, şiirlerine konu edinirler.

Sanatçı sadece ilgi duyduğu nesneye estetik bir duyarlılıkla yönelmekle kalmaz, yaşadığı toplumdaki çelişkileri kendine özgü bir yolla biçimlendirerek (şiir, heykel, resim gibi) sanatsal ifadelere ulaşır ve böylece toplumsal bilinçlenmeye öncülük eder.” Sosyolog Ömer Yıldırım

Karaman’ın en önemli değerlerinden Mebruke Tuncel, toplumsal sorunları sanatıyla yorumlayan ve sanatçıların güncel olaylar ile ilgili çalışmalar yapmasını benimseyen ülkemizin çok başarılı Geleneksel Türk Sanatlarında ustalaşmış bir sanatçısıdır.

Dört farklı resim tekniği olan Minyatür, Tezhip, Sumi-e ve Pastel’i çalışmalarında ustaca kullanan Mebruke Tuncel’in yeni yaşında sağlığın, mutluluğun ve huzurun hiç eksik olmamasını dileriz.

2019 yılında çocuğunun gözleri önünde eşi tarafından bıçaklanarak öldürülen Emine Bulut'un "Ölmek istemiyorum" çığlıklarından sarsılan sanatçımız Mebruke Hanım, üzüntüsüyle, minyatür tekniğindeki "Ölmek İstemiyorum" eserini yapmış. Ölen kadınlarımızın temsili resimleriyle 2019 tarihini yazmış ve 9 rakamındaki soru işareti ile bitirerek resmetmiş. Eserinde ayın içinde adaletin simgesi Themis bulunmaktadır.

8 Mart 2021 tarihinde sosyal medya hesabında kendi kaleminden Ay ve Themis:

“Adalet hala uzakta, ay kadar uzakta!

Acaba 2023’de aya adaleti getirmek için mi gideceğiz?

Hiiç içimden Dünya Kadınlar Günü’nü kutlamak gelmiyor”

2021 yılı UNESCO tarafından, Türk dili, kültürü ve medeniyetinin temel taşlarından biri olan Yunus Emre (1241-1321) vefatının 700. Yılı sebebiyle anma ve kutlama yıl dönümleri arasına almıştı. Bu nedenle memleketi Karaman'da Yunus Emre Günleri etkinlikleri düzenlendi. 4-7 Aralık 2021 tarihlerinde Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Konferans Salonu’nda Karaman'da Yunus Emre Günleri kapsamında Mebruke Tuncel’in Minyatür Sergisi olmuştu. İKEV olarak ziyaretimizde Yunus Emre felsefesini anlayabilmek için o dönem ile ilgili kaynakları incelediğini ve çizdiğini, ilk taslaklarını bu araştırmalarının sonucunda geliştirerek eserlerini oluşturduğunu belirtmişti.

2018 yılında Japonya'da ART Turkey Sergisine katıldı. "Türkiyem" olan sanat eseri ile "Asagi Özel Ödülü" almaya hak kazandı. Sanatı ile ülkemizin gururlarından Mebruke Tuncel, 14 Şubat 1957 yılında Konya Ereğli'de dünyaya geldi. Babası Karamanlı Nuri Kayserilioğlu, Annesi Konya Kadınhanılı Hayat Kayserilioğlu'dur. Eşi Haluk Tuncel'de Karamanlı bir iş adamıdır.

 

İlgili Görseller
Paylaş