1. AMAÇ
Bu yönetmeliğin amacı, Vakıf bünyesinde bursların kimlere verilebileceği, burs başvuru süreci ve ilgili süreçle alakalı talep edilen evraklar, burs mülakatları ve burs başvuru şekilleri ile alakalı Vakıf’ın burs süreci ile alakalı tüm kuralların belirlenmesidir.
2. KAPSAM
Bu yönetmelik, daha önceki sene veya senelerde burs almayı hak etmiş öğrencilerle yeni burs başvurusunda bulunacak tüm öğrencileri kapsamaktadır.
3.TANIMLAR VE KISALTMALAR
Bursiyer: Burslu
Web Sitesi: Vakıfa ait burs başvurularının alındığı internet sitesi
Vakıf: İstanbul Karamanlılar Eğitim ve Kültür Vakfı
4. UYGULAMA
İstanbul Karamanlılar Eğitim ve Kültür Vakfı olarak en önemli görevimiz Karamanlı ve ihtiyaç sahibi olan öğrencilerimize burs imkanı vererek eğitim süreçlerine destek olmaktır. Burs süreçlerinin doğru ve Vakıflar Yönetmeliği’ne uygun olarak ilerlemesi de zorunludur. Bu bağlamda oluşturulan bu yönetmelik kapsamında burs ile alakalı tüm sürecin adımları ve koşulları belirlenmiştir.
4.1. Bursiyer Başvuru Kriterleri
Vakfımıza burs başvurusunda bulunacak öğrencilerde aranan başvuru kriterleri aşağıdaki gibidir
4.2. Bursiyer Başvuru Süreci
Vakfımızda burs alan öğrencileri iki grupta değerlendiriyoruz:
4.2.1 Birinci Grup Öğrenci Burs Başvuru Süreçleri
Vakfımızda daha önce başvuruda bulunmuş ve burs alma hakkı kazanmış ve öğrenimi ilgili kurumda devam eden öğrenciler ile burs başvuru süreci her yılın Ağustos ayının son 2 haftasında gerçekleşmektedir. Daha önce burs başvuru hakkı kazanmış öğrencilerin başvuru sürecine girmeden önce hazırlaması gereken belgeler aşağıda belirtilmiştir;
Bu belgelerin haricinde ilk başvuru sürecinde istenene tüm belgeler istenebilir veya yenilenmesi talep edilebilir. Belgelerinde eksik olan öğrencilerin belgelerini getirmeleri istenebilir.
Başvuru ile alakalı izlenecek süreç aşağıdaki gibidir;
Birinci Grup öğrencilerin başvurularının değerlendirilmesinde göz önüne alınacak hususlar aşağıdaki gibidir;
4.2.2 İkinci Grup Öğrenci Burs Başvuru Süreçleri
Vakfımızda burs başvurusunda ilk defa bulunacak öğrenciler ile burs başvuru süreci her yılın eylül ayının ilk 4 haftasında gerçekleşmektedir. Daha önce burs başvuru hakkı kazanmış öğrencilerin başvuru sürecine girmeden önce hazırlaması gereken belgeler aşağıda belirtilmiştir;
Başvuru ile alakalı izlenecek süreç aşağıdaki gibidir;
İkinci Grup öğrencilerin başvurularının değerlendirilmesinde göz önüne alınacak hususları birinci grup öğrenci hususları ile birebir aynıdır.
4.3 Burs Başvuruları
Burs başvurusunda bulunmak isteyen arkadaşlarımız aşağıdaki sürece uygun şekilde başvurularını yapabilirler;
Bursu onaylanan öğrencilerimizin Taahhütname imzalaması akabinde ilgili eğitim dönemi için burs başlayacaktır.
4.4. Burs Mülakatları
Başvuruları alınan burs başvuruları öncelikle evrak ve şekil kontrolünden geçirilir. Evrak sürecinde kişinin başvuru şartlarına uyumadığı tespit edildiğinde ilgili bursiyer adayının başvurusu ret edilir.
Evrak ve şekil olarak başvurusu uygun olan kişiler ise mülakata çağrılır. Mülakatlar Vakıf binasından yapılacağı gibi Vakıf’ın tayin ettiği farklı bir mekanda da gerçekleşebilir. Vakıf bu kapsamda irtibat ofisleri kurabilir.
Mülakat öncesinde öğrencinin vermiş olduğu belgelerin gerçeğe uygun olduğu farklı kurumlardan yapılan istihbarat çalışmaları ile değerlendirilir. Mülakatlar mutlaka en az iki yönetim kurulu üyesi ya da oluşturuldu ise Öğrenci Komitesi üyesi tarafından gerçekleştirilmelidir. Burs mülakatlarında öğrencilere sorulması gereken sorular Burs Mülakat Formu kullanılarak gerçekleştirilir ve gerekli notlar alınır.
4.5 Değerlendirme
Vakıf Yönetim Kurulu veya görevlendirilen Öğrenci Komitesi ilgili arşatırma sonuçlarına göre öğrenciye burs verilmesi hususunda kararını verir. Bu karar dönemi öncesinde Yönetim Kurulu ilgili dönem için verilecek burs tutarını ve verilmesi hedeflenen kontenjan sayısına karar verir. Bu karar akabinde ilgili kontenjan ile alakalı başvurular değerlendirilir.
Değerlendirmeler akabinde burs verilecek öğrencilere bilgi verilir ve Taahhütname imzalatılır.
Öğrencinin gerçeğe aykırı beyanda bulunduğunun ortaya çıkması, ailenin ekonomik durumunun iyileşmesi, öğrencinin başarısız olması, ceza veya disiplin cezası alması durumunda Vakıf Yönetimi öğrencinin bursunu geçici veya sürekli kesebilir.
İlgili kontenjandan fazla talep olması durumunda şehit ve gazi çocukları öncelikli değerlendirilir.
Üstün başarı gösteren öğrencilere Vakıf Yönetim Kurulu ek burs veya ödüller verebilir. Farklı burs kategorileri oluşturabilir ve buna göre burs dağıtımı yapabilir.
Türkiye çapında ilk 1000 lik dilime girme derecesi gerçekleştirerek üniversite kazanan öğrencilere ihtiyaç sahibi olup olmadığı aranmaksızın burs verilebilir.
4.6 Geri Ödeme Taahhütlü Burslar
Vakıf Yönetimi burs alan öğrencilere verilen bursun tamamını veya bir kısmını geri ödeme taahhüdü altına alabilir. Ödenen burslar mezuniyet veya ilişik kesme tarihinden itibaren 2 yıl geçtikten sonra muaccel olur ve bu tarihten itibaren yasal faizi ile birlikte tahsil olunur.
Bütçe olması durumunda, geri ödeme taahhüdü altında farklı burslar öğrencilere tanımlanabilir. Kendilerini geliştirmek, yabancı dil öğrenmek gibi amaçlarla yurtiçi ve yurtdışı programlara katılan öğrencilere ek burslar tahsis edilir. Bu tahsislerde taahhütname ve senet tanzim edilir. Öğrenciye verilen senetlerde mutlaka ücretli çalışan ya da esnaf kefil bulması beklenir. İlgili bursun da program bitiminde ödenmesi istenir.
5. EKLER-İLGİLİ DOKÜMANLAR