Türkiye’nin Yerli Koyun ırkıdır.
Daha çok Karamanoğullarının beylik sınırlarında yetiştirildiği için bu ismi almıştır.
Ak Karaman Koyunu , Mor(kızıl) Karaman Koyunu ve Güney Karaman Koyunu olarak üç türü vardır.
Akkaraman cinsi daha çok kırsal meralar ve ovada yetiştirilir, genelde beyaz renklidir.
Mor Karaman Koyunu, Kızıl Karaman olarak da anılır, sayısal olarak ikinci sırada olup genellikle doğu Anadolu bölgesinde yetiştirilir,kızıldan mora farklı renklerdedir. Güney Karaman cinsi toroslara özgü bir türdür, siyah ve alaca renklerde olurlar.
Karaman Koyunu ülkemizde en çok yetişen cinstir ve ülkedeki koyun varlığının yaklaşık üçte ikisini oluşturur. Belirgin özelliği 6-10 kg civarında yağ dokulu iri kuyruklarıdır.
"Karaman'ın Koyunu Sonra Çıkar Oyunu"
Karamanlılarla tanışanların anlamını sordukları bu deyimin doğuşu ile ilgili birden fazla rivayet anlatılır.
Rivayetlerin ortak noktası, Karaman da yetişen koyun türü ile bağlantılı Karamanoğulları’na ait savaş hilesi dir ve şöyle anlatıla gelmiştir:
Karamanoğulları beyleri savaşlar üsrecinde düşman ordusunun Karaman’a sefer düzenlediğini haber alınca, ordunun geleceği hat kenarında koyunların derilerini yüzerek askerlerinin üzerine giydirip koyun sürüsü arasında kaleye yaklaştırırlar.
Düşman ordusu Karaman kalesine saldırır, kaleyi alır ve zafer sarhoşluğuna kapılır. Bu esnada Karaman askerleri koyun sürüsü ile karışık halde kaleye yaklaşmıştır. Planlanan zamanda sürü arasına karışmış askerler postlarını çıkarıp istilacı düşman askerini kale içinde hezimete uğratır ve kaleyi düşmandan kurtarır. İşte bu olayın devamında “KARAMAN’IN KOYUNU, SONRA ÇIKAR OYUNU” deyimi doğar ve dilden dile günümüze kadar uzanır.”